abc1: Punkty A=(-3,-1) i B=(3,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne punktu C,
wiedząc, ze wysokości tego trójkąta przecinają się w punkcie W=(1,1).
28 gru 17:38
zebra:
Są napewno dwa takie punkty C spełniajace warunki zad.
Podpowiem Ci sposób rozwiazania!
napisz równanie prostej AB ( potrafisz?)
Następnie równanie prostej (zawierajacą wysokość)
czyli prostopadła do pr. AB i przechodzaca przez punkt W
znajdziesz ich punkt przeciecia rozwiazując układ równań
podany tymi prostymi!
Zauważysz ( sprawdzisz ,że punkt ich przeciecia jest środkiem odcinka AB
czyli teraz
napisać równanie okręgu o środku w tym punkcie
promień tego okręgu to 1/2 *IABI
rozwiąż układ równań tego okregu z prostą (zawierającą wysokość)
otrzymasz dwa takie punkty C(3, -1) i C( -3, 5)
Powodzenia ! już wszystko chyba jasne?
28 gru 18:27
bob3:
14 wrz 19:45