Sprawdzić monotoniczność i ekstrema funkcji: e^(-2x^2)
Emil: Bardzo prosiłbym o wyliczenie tego zadania...Znalezienie pochodnej nie jest problemem,
natomiast dalsza część zadania owszem

Sprawdzić monotoniczność i ekstrema funkcji: e
−2x2
15 wrz 15:12
Emil: Generalnie pochodna wyszła mi:
−4e−2x2
15 wrz 15:16
sushi_ gg6397228: 1. liczysz pochodna
2. f' =0 szukasz miesjc zerowych
f' >0 to f rosnaca
f'<0 to f malejaca
jezeli w otoczeniu punktu( miesjca zerowego) nastepuje zmiana znaku to masz ekstremum
− na + to minumum
+ na − to maksimum
15 wrz 15:16
sushi_ gg6397228: pochodna masz od funkcji zlozonej, wiec jest źle policzona
15 wrz 15:17
Emil: dobrze mam policzoną tylko połknąłem X
−4xe−2x2
15 wrz 17:49
Emil: i wychodzi na to że f`=0 ⇔ x=0
Co w takiej sytuacji? czy jestem w błędzie?
15 wrz 17:51
sushi_ gg6397228:

widac ze dla x<0 jest pochodna dodatnia, potem przechodzi na ujemna zmiana znaku z+ na −
daje w punkcie 0 MAKSIMUM
funckja rosnie dla x<0
funkcja maleja dla x>0
15 wrz 21:45