łamana
Harry: Prosiłbym o sprawdzenie gdzie robię błąd w rozwiązaniu zadania lub ewentualnie potwierdzenie
błędu w odpowiedzi
zadanie ma nstępującą treść:
W układzie współrzędnych narysuj łamaną ABCDE gdy A =(1,1),B=(5,4),C=(−2,6),D=(−6,0),E=(−4,−1)
i oblicz jej długosc L
ok wiec narysowałem ją sobie chociaz wcale nie było to konieczne zeby policzyc jej długosc ale
jak w zadaniu o to proszą to czemu nie jak wiadomo długosc łamanej to suma długosci jej boków
zeby policzyc długosci boków łamanej skorzystałem ze wzoru na odległosc dwóch punktów od
siebie
podaje jakie wyniki mi wyszły
|AB| = √16−9=√7
|CD| = √52 = √4813 = 2√13
|DE| = √5
i po zsumowaniu
L = √7+2√13+√5
a w odpowiedzi jest:
L = 5+√53+2√13+√5
15 wrz 14:40
Harry: poprawka przy |CD| =
√52 =
√4*13 a nie 48 za słabo pewnie nacisnąłem shift z klawiszem
8 i nie wyszło mnozenie
15 wrz 14:43
sushi_ gg6397228: liczysz AB + BC+ CD+ DE+ EA
15 wrz 14:46
sushi_ gg6397228: |AB| = √42 +32===
15 wrz 14:46
b.: taka łamana ma cztery odcinki, nie trzy, poza tym,
|AB| = √16+9
|BC| = √49+4
|CD| = ...
|DE| − dobrze
15 wrz 14:47
sushi_ gg6397228: wzor jest √(roznica na x)2 + (roznica na y)2
15 wrz 14:47
b.: |CD| tez dobrze
15 wrz 14:48
Harry: Acha to takie buty z szybko chyba chciałem rozwiązac to zadanie i sie dobrze nie zastanowiłem
dzięki
15 wrz 14:48
agusia: narysuj łamaną w układzie współrzędnym ABCDE , gdy A=(1;1), B=(5,4), C=(−2,6), D=(−6,0),
E=(−4,−1) i oblicz długość L
10 paź 16:32