prosta nierownosc
ddddd: 2n>n2 dla n>=5
15 wrz 13:55
think: no i co z nią nie tak?
15 wrz 13:58
ddddd: udowodnic indukcyjnie
15 wrz 13:59
think: no ok prawda dla 2n > n2 ⇒ 2n − n2 > 0
krok indukcyjny powinno być prawdziwe dla n+1
2n+1 − (n + 1)2 = 2*2n − n2 − 2n + 1 = 2n − n2 + 2n − 2n + 1
n2 > 2n − 1
n2 − 2n + 1 > 0
(n − 1)2 > 0 ⇒ n∊ (−∞,1) ∪ (1,∞) ponieważ n≥5 to zawsze jest prawdą, czyli
2n − n2 + 2n − 2n + 1 > 2n − n2 + 2n − n2 = 2(2n − n2) a to z założenia > 0
15 wrz 14:07
ddddd: +1

minus przed nawiasem..
15 wrz 14:09
ddddd: nie mozna poprostu zrobic ze (n+1)
2=n
2+2n+1<n
2+n
2=2n
2<2*2
n=2
n+1
15 wrz 14:15