matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg jest równy
anna:
piąty wyraz ciągu geometrycznego(a
)
jest równy128 , a czwarty jest równy−64 pierwszy wyraz tego ciągu jest równy; a.8 b.−4 c.−8 d.−16
15 wrz 13:48
anmel:
wyliczamy q
128
q =
= −2
−64
a
4
= a
1
* q
3
−64 = a
1
* −8 a
1
= 8 Odpowiedź a
15 wrz 13:54