równa jest
anna: suma dziesięciu wyrazów ciągu arytmetycznego(an) jest określona wzorem an=2n+3 jest równa
a.140 b.180 c.230 d,280
15 wrz 13:41
mila: ile wynosi pierwszy wyraz tego ciagu
15 wrz 13:47
anna: nie podane w treści zadania
15 wrz 13:50
anmel: Zad 1a
a
1 = 5 (za n podstawiamy 1)
Korzystamy ze wzoru na sumę ciągu
a więc
140 = 4n+n
2
n
2 + 4n − 140 = 0
Δ = 16+560
Δ=576
√Δ = 24
| | −4−24 | |
x1 = |
| = −14 ten wynik odpada bo n∊N+ |
| | 2 | |
czyli n=10
w ten sam sposób trzeba rozwiązać pozostałe
15 wrz 13:51
think: ale podany jest wzór na n−ty wyraz ciągu, także do policzenia a1 w miejsce n musisz podstawić
1
an = 2n + 3
a1 = 2*1 + 3 = ...
a10 = ...
15 wrz 13:52
mila: Anna mozesz obliczyc każdy wyraz ciagu podstawiając za n jego ,miejsce w kolejce" na
pierwszym miejscu jest wyraz pierwsz a1= 2*1+3=5
na drugim a2=2*2+3=7
na trzecim a3=2*3+3=9
na czwarty a4=2*4+3=11
w tym ciagu każda nastepna liczba jest wieksza o 2 to 2 to róznica r=2
5,7,9,11,13,15,`17,.....teraz zobacz ile wynosi suma 5 wyrazów
5+7+9+11+13=45
a teraz ze wzoru S5=a1+a52*5
S5=5+132*5
S5=9*5
s5=45
15 wrz 14:14