algebraiczne rozwiązywanie równań
Nikola: czy mogę prosić o sprawdzenie tego przykładu?
⬠2x+33y−2=1
⬠x(2y−5)−2y(x+3)=2x+1
⬠2x−3y=−2−3
⬠−5x−6y−2x=1
⬠2x−3y=−5
⬠−7x−6y=1
⬠2x=−5+3y/:2
⬠−7x−6y=1
⬠−7(−52+32y)−6y=1
⬡x=−52+32y
⬠352−212−6y=1
⬠x=−52+32y
⬠−6y=1−7
⬠−6y=−6
15 wrz 12:33
mila: zgubiłaś y 4 linijka od dołu −21/2 lepiej było metodą przeciwnych współczynników niz x
wyznaczac
15 wrz 12:49
mila: 2x−3y=−5
−7x−6y=1
az sie prosi żeby górne pomnozyc przez −2
−4x+6y=+10
−7x−6y=1 dodajemy w pionie
−11x+0 =11
x=−1
15 wrz 12:57
Nikola: i teraz musze wyznaczyc y obojetnie czy z pierwszego czy z drugiego wiersza?
15 wrz 13:01
Nikola: y 0=0 ?
15 wrz 13:05
mila: mozesz podstawic tu 2x−3y=−5
2*(−1)−3y=−5
dokoncz
15 wrz 13:08
Nikola: −2−3y=−5
−3y=−5+2
−3y=−3
y=1
15 wrz 13:11
mila: tak
15 wrz 13:15
Nikola: dzieki
15 wrz 13:16
mila:
15 wrz 13:19
Nikola: mam jeszcze jeden układ do którego nie wiem jak się zabrac

⬠x−2y+z=−1,5
⬠2x−y−z=1,5
⬠3x+3y+2z=8
15 wrz 13:27
mila: dodaj wszystkie w pionie
15 wrz 13:35
Nikola: 6x+2z=8 ?
15 wrz 13:45
mila: Przepraszam wyznacz z pierwszego równania z i podstaw do 2 i do 3
15 wrz 14:04
sushi_ gg6397228:
moze lepiej przez podstawianie w 1 wyznacz "x" i podstaw do drugiego i trzeciego
dostaniesz 2 rownania z dwoma niewiadomymi
15 wrz 14:05
Nikola: z=−1,5+2y−x
2x−y−z(−1,5+2y−x)=1,5
3x+3y+2z(−1,5+2y−x)=8
2x−y+1,5z−2yz+xz=1,5
3x+3y+3z+4yz−2xz=8
czy teraz mam to dodac szystko w pionie?
15 wrz 14:28
sushi_ gg6397228: źle podstawilas
jak wyznaczasz "z" z pierwszego to w drugim i trzecim rownaniu w miesjce "z" wstawiasz,
to co wyznaczylas w pierwszej linijce
15 wrz 14:30
sushi_ gg6397228:
2x−y−(1,5 x +2y −x) = 1,5
3x+3y +2(1,5 x +2y −x)= 8
robimy porzadki i uklad 2 na 2
15 wrz 14:31
Nikola: czy tak jest dobrze?
2x−y+1,5+2y−x=1,5
3x+3y−3+4y−2x=8
15 wrz 14:32
Nikola: −0,5x+y=1,5
x+7y=11
teraz pierwszy wyraz mnoże przez −7?
15 wrz 14:36
sushi_ gg6397228: mozna przez "2" i wyeliminowac "x"
15 wrz 14:41
sushi_ gg6397228: ale nie zmienials znakow masz "MINUSA" PRZED NAWIASEM
15 wrz 14:43
sushi_ gg6397228: 2X−Y−(1,5 +2Y −X) = 2x−y−1,5 −2y+x =...
15 wrz 14:44
Nikola: ok wiec jak zmienilam znak i pomnozylam pierwszy wyraz przez 2 to otrzymuje:
3x−6y=3
x+7y=11
15 wrz 14:54
sushi_ gg6397228:
wychodzi
3x −3y= 3 pierwsze rownanie po redukcji
x+7y= 11 drugie po redukcji
15 wrz 15:10
sushi_ gg6397228: pierwsze dzielimy przez (−3) aby wyeliminowac "x"
15 wrz 15:10
Nikola: jak podziele przez −3 to mam
−x+y=−1
x+7y=11
x=1+y
1+y+7y=11
8y=10
15 wrz 15:31
sushi_ gg6397228:
wystarczylo dodac stronami, po co przez podstawianie, wyliczysz "y",
potem podstawisz za "y" np do " −x+y= −1" i wyliczysz "x"
na koncu podstawisz "x" i "y" do z=−1,5 +2y−x
15 wrz 15:38