wyznacz ciąg.
beata.: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane ; a6 − a4 =1 , a5 +a13=16 proszę o pomoc..
15 wrz 11:55
bibi: skorzystaj ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego, czyli:
an = a1 + (n−1) * r
jak skorzystasz z tego wzoru i określając w ten sposób a6, a4, a5 i a13 powstanie
układ 2−óch równań z 2−oma niewiadomymi
15 wrz 12:04
bibi: wyznaczenie ciągu to w gruncie rzeczy wyznaczenie wzoru na an − z tego układu równań
wyliczysz wartości 2−óch niewiadomych, czyli a1 i r
15 wrz 12:05
beata.: a 1 + 5r − (a1 + 3r ) =1 , a1 + 4 r + (a1 +12 r )=16 czy tak..?
15 wrz 12:08
bibi: super
15 wrz 12:10
beata.: Dalej .. A 1 +5r − a1 −3r =1 2 a1 +16 r = 16 ..Bo nie jestem pewna..
15 wrz 12:13
mila: skorzystaj z tego ze wyraż srodkowy to średnia wyrazu tego za nim i tego przed nim
czyli a5=a6+a42
w liczniku jest a6+a4 z tresci zadania a6−a4+1 wyznaczam a6=a+4+1i podstawiam
do licznika
czyli w liczniku jest a4+a4+1=2a4+1
po podzieleniu przez 2 w mianowniku mamy
a5=a4+1/2
czyli z tego r=a5−a4=1/2
wiesz jak dalej ?
15 wrz 12:14
bibi: bardzo dobrze "beata"
15 wrz 12:17
beata.: już teraz nic nie wiem..?
15 wrz 12:22
bibi: no dobrze
wychodzi z tego
a
1 = 4
15 wrz 12:24
beata.: r =1/2 dzięki to dobrze...
15 wrz 12:25
mila: w matematyce są rózne sposoby liczenia .ja tak bym robiła a póznie podstawiłabym r do wzoru
a5= a1+(5−1)*1/2 i a13=a1+(13−1)*1/2
15 wrz 12:27
beata.: ok..dzięki..Mila..
15 wrz 12:27