abc1: Oblicz wartość wyrażenia sin
x + cos
x / 2sin
x - 3cos
x ,widząc, że x∈(0,π/2) i
tg
x=2.
Mam nadzieję że mój zapis jest zrozumiały
28 gru 17:36
zebra:
No nie bardzo

powinnaś zapisać tak!
sinx +cosx
-----------------
2sinx - 3 cosx
28 gru 17:49
zebra:
Więc!
ponieważ tgx = 2 i x∈(0, π/2) czyli pierwsza ćw. układu
sinx sin x
tgx = ------ to ------- = 2 → sinx = 2cosx
cos x cosx
więc 2cosx +cosx 3cosx
--------------------- = --------- = 3
4cosx - 3cosx cosx
28 gru 17:56
abc1: dzieki za pomoc
28 gru 19:20
zebra:
To nie pomoc! .......to "gotowiec"!
Skoro nie chce Wam się liczyć banalnie prostych zad.
28 gru 19:53