Równanie okręgu
Handi: Środek okręgu przechodzącego przez punkty (3,0) i (0,1) należy do prostej y=x+2. Znajdź
równanie tego okręgu.
15 wrz 10:58
mila: podaj wzór okręgu
15 wrz 11:18
Hmmm: w zadaniu jest wyraźnie napisane że trzeba wyznaczyć więc raczej nie ma wzoru...... i poza tym
okrąg ma równanie
15 wrz 11:20
Hmmm: naszkicuj sobie prostą oraz zaznacz punkty w układzie współrzędnych
15 wrz 11:21
mila: są dwa wzory.Jeżeli okrąg ma środek w srodku układu współrzędnych to jest to wzór x2+y2=r2
a jeżeli środek okregu jest w innym miejscu jest to wzór (x−a)2+.......dokoncz
15 wrz 11:23
Handi: (x−a)2+(y−a−2)2=r2
15 wrz 11:25
Hmmm: jak dla mnie to jest jeden i ten sam wzór.....
15 wrz 11:25
Hmmm:
(x−a)2+(y−b)2=r2
teraz współrzędne punktów czyli x i y podstawiasz do równania okręgu co daje ci 2 równania bo 2
punkty 3 równanie robisz z prostej ale to sam powinieneś wpaść na to jak
15 wrz 11:27
mila: (x−a)2+(y−b)2=r2 co to jest a i b
15 wrz 11:27
mila: chętnie Ci pomogę ale nie wiem czy wiesz co robic ?
15 wrz 11:37
Hmmm: Chyba liczy. Sory że jestem taki upierdliwy
15 wrz 11:41
mila:
15 wrz 11:43
Bogdan:

Ten rysunek powinien być pomocny w rozwiązaniu zadania.
Środek okręgu S = (a, b) = (a, a + 2), r − długość promienia okręgu,
A = (0, 1), B = (3, 1),
Rozwiąż równanie: |AS| = |BS|
15 wrz 11:53
Bogdan:
Wziąłem niewłaściwe dane, powinno być: A(0, 1), B(3, 0), ale nie zmienia to sposobu
rozwiązania zadania.
15 wrz 11:56
Handi: Ok już wiem jak to zrobić
15 wrz 12:28