Zadanie tekstowe z procentami
noname90: Przy rozwiązywaniu mógł by ktoś po krótce wyjaśnić co się po kolei robi? Dziekuje z góry
W pewnym małżeństwie dochody męża są o 80% wyższe od dochodów żony. Jaki procent dochodów w tym
małżeństwie stanowią dochody żony? Wynik zaokrąglij do dziesiątej części procentu.
15 wrz 10:45
Bogdan:
Weź łatwe liczby, niech dochody żony = 1000 zł, wtedy dochody męża = 1,8*1000 = 1800 zł.
| | 1000 | |
Dochody żony stanowią |
| * 100% = ... |
| | 1800 | |
Bez podstawiania liczb rozwiązanie jest takie:
| | z | | z | | 1 | |
m = 1,8z ⇒ |
| *100% = |
| * 100% = |
| * 100% = ... |
| | m | | 1,8z | | 1,8 | |
15 wrz 11:02
noname90: Dzięki Bogdan teraz mniej więcej to rozumie tylko znając życie trafie na podobne zadanie to nie
będe miał pojęcia jak się za nie zabrać
15 wrz 18:20
noname90: eh jednak nie rozumie w książce jest inny wynik 37,5%
15 wrz 18:27
noname90: szkoda ze nie da się edytować wynik miał być 35,7%
15 wrz 18:28
Bogdan:
| | z | |
Zależność |
| * 100%, którą Ci podałem, określa ile % dochodów męża stanowią |
| | m | |
dochody żony.
Podobnie rozumując zapisz zależność określającą, ile % ich wspólnych dochodów
stanowią dochody żony.
15 wrz 18:52