Oblicz pochodną
Marcin: (y+xy)y
(cosy)sinx
15 wrz 10:25
sushi_ gg6397228: nie pisze po jakiej zmiennej
jezeli mamy f(x)g(x) to trzeba skorzystac z
eln ( f(x)g(x)) = eg(x) * ln (f(x))
15 wrz 10:28
Marcin: Po x i po y
15 wrz 11:00
Marcin: Jest to ktoś wstanie policzyć i przesłać?
15 wrz 11:15
bibi: po x:
(y+xy)y−1*y
15 wrz 11:38
bibi: z = (y+xy)
y=e
ln[(y+xy)y]=e
y*ln(y+xy)
z'
y = e
ln[(y+xy)y] = [e
y*ln(y+xy)]' = [e
y*ln(y+xy)] * [1*ln(y+xy) +
| | 1+x | | 1 | |
y* |
| ] = [ey*ln(y+xy)] * [1*ln(y+xy) + y* |
| = [ey*ln(y+xy)] * [ln(y+xy) + |
| | y+xy | | y | |
1] = (y+xy)
y * [ln(y+xy) + 1]
15 wrz 11:53
bibi: (cosy)sinx analogicznie, ale jak miałbyś problem to pisz
15 wrz 11:55
Bogdan:
Pokażę na przykładzie z = (y + xy)
y inny sposób wyznaczenia pochodnej po y.
lnz = ln (y + xy)
y ⇒ lnz = y*ln (y + xy)
Różniczkujemy obustronnie:
| 1 | | 1 | |
| * z' = 1*ln (y + xy) + y* |
| *(1 + x) / * z |
| z | | y + xy | |
z' = z ( ln (y + xy) + 1) ⇒ z' = (y + xy)
y (ln (y + xy) + 1)
15 wrz 12:05
bibi: ten sposób też jest dobry i efektywny − najważniejsze, że nasze wyniki są tożsame
15 wrz 12:11
Marcin: Po x nie powinno być y(y+xy)y−1
Ta druga pochodna
Po y sinx(cosy)sinx−1 * (−siny)
Czy to jest dobrze ?
15 wrz 20:03
bibi: taa, tak być powinno − tak napisałem ale w innej kolejności o 15 wrz 11:38
po y jest oki
15 wrz 20:10
Marcin: y(y+xy){y−1} * x tak chciałem napsiać sorka bo po x powinna być pochodna jeszcze wewnertrzna
15 wrz 21:24
Marcin: y(y+xy)y−1 * x sorka tak
15 wrz 21:26
Marcin: To jeszcze raz pochodna po x y(y+xy)y−1 * x czy jak bo wiem że ma być jeszcze wewnetrzna
tylko nie wiem jaka z tego nawiasu wychodzi?
16 wrz 10:11
bibi: wewnętrzna pochodna − z nawiasu (y+xy) − wychodzi y
ogólnie pochodna po x z y jest równa 0 − jako pochodna ze stałej (w tym przypadku y traktujemy
jako stałą)
pochodna po x z xy jest równa y − poniżej wzór
[c*f(x)]' = c*f'(x)
tak jak poprzednio y w przypadku tej pochodnej y traktujemy jako stałą
16 wrz 10:15
Marcin: y(y+xy)y−1 * y to chyba tak powinno być sam już nie wiem z wzoru an= n*an−1 * (pochodna
z a)
16 wrz 13:39
Marcin: Czyli powinno być tak jak ja napisałem poraz ostatni

?
16 wrz 18:58
Bogdan:
z = (y + xy)y
z'x = y * (y + xy)y−1 * y = y2(y + xy)y−1
16 wrz 19:38
Marcin: czyli tak jak ja miałem było dobrze
16 wrz 20:05
bibi: tak − sorki, pomyliłem się (tak to jest, jak się robi 100 rzeczy na raz

)
16 wrz 20:24