zadanko
Justysia: Witajcie!
Pomóżcie mi proszę bo mam pracę od której wszystko zależy a nic nie czaję a zadania są z
wielomianów:
1. Rozłóż wielomiany na czynniki:
a. −5x4+3x3+14x2
b. x3+x2−3x−6
c. −2x3+x2+18x−9
d. x5−6x4−40x3
2. Rozwiąż równania:
a. x3−2x2+2x−4=0
b. −4x3−4x2+3x=0
3. Znajdz współczynniki m i n wielomianu W(x)=x3+mx2+nx+12 wiedząc, że jego pierwiastkami są
liczby −3 i 4.
Jeśli ktoś mi to rozwiąże będę na serio wdzięczna...
15 wrz 07:36
sushi_ gg6397228: 1a) wyciagnij przed nawias x2 a potem przez delte
c) pogrupuj 1z 2 i 3z 4
d) wyciagnij x3 i delta
b) poszukaj dzielnikow wyrazu wolnego np x=2 posuje i podziel wielomian przez (x−2)
15 wrz 08:01
sushi_ gg6397228: 2a) pogrupuj 1z2 i 3z4
b) wyciagnij x przed nawias a potem delta z rownania kwadratowego
15 wrz 08:02
Justysia: ale ja wciąż nie jażę ja tego tematu wogóle nie umiem więc jakby ktoś umiał to zrobić to będę
wdzięczna
15 wrz 12:52
mila: zeby rozwiązać to trzeba w prostszej postaci napisac
np x3−4x2−3x wyciagnij z tego x przed nawias
15 wrz 13:00
mila: x*x=x2
x2*x3=X5 dodajemy potęgi
zeby wyciagnąc przed nawias trzeba to umiec w moim przykładzie
x3−4x2−3x=x(x2−4x−3)
twój −5x4+3x3+14x2=x2(−5x2+3x+14) umiesz liczyc deltę Δ ?
15 wrz 13:14
Justysia: aha to juz zrozumialam jak wyciagnac ale po co delta wiem jak sie ja oblicza bkwadrat −4ac ale
po co ta delta nie wystarczy tylko wystawic przed nawiasd

? tzn ze zadanie nie jest
skonczone
16 wrz 07:53
Justysia: Bogdan moze ty to umiesz zrobić te moje zadania z wielomianów widzę że dużo wiesz z matmy
podczas gdy ja jestem nic
16 wrz 07:57
sushi_ gg6397228:
jak wyciagniesz przed nawias to dostaniesz rownanie kwadratowe, wiec jak cchesz obliczyc
pozostale pierwiastki nie liczac delty, x1 i x2
16 wrz 08:20
sushi_ gg6397228:
1.
x
2(−5x
2+3x+14)====−5x
2(x−x
1)(x−x
2)
teraz aby rozlozyc na czynniki nawias trzeba policzyc delte oraz x
1 i x
2
Δ=b
2−4ac
16 wrz 08:24
Justysia: ja zrobiłam 2 przykłady zad. 1 a.
−54+3x3+14x2= x2(−5x2+3x+14)
Δ=b2−4ac
Δ=32−4*(−5)*14
Δ=9+280
Δ=289
po przekształceniu pod pierwoastkiem wszło mi 17 więc
x1=2
a
x2=−pierwiasek siedem piątych
i nie wiem czy dobrze i czy to wszystko
a zad. 1 d
x5−6x4−40x3=
x3(x2−6x−40)
Δ=b2−4ac
Δ=(−6)2−4*1*(−40)
Δ=36+80
Δ=116
i tu mi pod pierwiastkiem kiepsko wyszło tam wyszło 10, 77... więc dałam 10,8 dobrze nie?
potem mi wyszło x1=−2,4
a
x2=8,4
niech mi ktoś pomoże proszę
16 wrz 08:32
sushi_6397228: za duzo i szybko piszesz, robimy po kolei, mialas policzyc delte i x1 i x2
16 wrz 08:52
sushi_6397228: √Δ=17
x1=...
x2=...
16 wrz 08:54
bibi: jeśli chodzi 0 2 to pomyliłaś się w mnożeniu w Δ, bo −4*1*(−40) = +160, czyli Δ = 196, a √Δ =
√196 = 14
16 wrz 08:56
sushi_gg6397228: jezeli jeden pierwiastek jest wymierny to i drugi tez musi byc
16 wrz 08:57
Justysia: no masz rację dzięki ci więc wyszło mi x1 = 4 a x2= 10 dobrze już nie?
a co z tym pierwszym mam dobrze całe ?
16 wrz 09:05
Justysia: a w tym x1 zapomniałam dodać minusa więc jest −4 sorki majzło mi się
16 wrz 09:08
sushi_gg6397228: pierwsze jest źle w polowie, nie spiesz sie
1.a)
x1=....
x2= ...
16 wrz 09:08
Justysia: jak w połowie tzn oprzy czym?
16 wrz 09:09
Justysia:
wyszło mi x1 = −4 a x2= 10
16 wrz 09:09
sushi_gg6397228: czekam na odpowiedz do 1a a nie 1d
16 wrz 09:10
sushi_gg6397228: x2(−5x2+3x+14)
√Δ=17
x1=...
x2=...
16 wrz 09:12
bibi: po wyliczeniu x1 i x2 na koniec musisz skorzystać z pprzejścia z postaci ogólnej na
postać iloczynową funkcji kwadratowej, czyli
ax2+bx+c = a(x−x1)(x−x2)
po tym wielomian n−tego stopnia musisz przedstawić w postaci iloczynu
16 wrz 09:13