joanuszka: w jaki sposób to równanie:
(x2 + 3x)2=(x + 3)(11x - 2)
zmienić na to:
(x + 3)(x3 + 3x2 - 11x + 2)=0
28 gru 15:32
zebra:
Poprostu!
wyłączamy x przed nawias , ale jest jeszcze do kwadratu! OK?
czyli
x
2(x+3)
2 - (x+3)(11x -2)=0
(x+3)[x
2(x+3) -(11x -2)]=0
(x+3)( x
3 +3x
2 -11x +2)=0 rozumiesz?
28 gru 15:52
joanuszka: no jasneee... rozumiem!
dziękuje Ci zeberko!
28 gru 15:54
joanuszka: ale jednak czegoś nie rozumiem a dokładniej:
czemu przed nawias wyciągnelismy x2:
x2(x+3)2 - (x+3)(11x -2)=0
a nie samo x.
28 gru 15:59
zebra: Cieszy mnie !,że rozumiesz
28 gru 16:00
zebra:
Pisałam! samo x .... ale jeszcze do kwadratu!
bo jest pod nawiasem w kwadracie! proste ! pomyśl i już chyba wiesz?
28 gru 16:01
joanuszka: aaa juz rozumiem

przepraszam za moje gapiostwo
28 gru 16:04