joanuszka: Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równanie tej prostej,
wiedząc, że jej odległość od punku A=(-3,-4) jest równa 3.
-wiem, że na początku muszę zapisać równanie w postaci kierunkowej i później
przekształcić je w postać ogólną:
y=ax → -ax+y=0
-później trzeba zastosować wzór na odległość punktu od prostej:
I -a*(-3) + 1*(-4) +0 I / √a2 + 1
wychodzi z tego:
3{a2 + 1} = I 3a - 4 I
i jak to obliczyć!?
28 gru 15:28
zebra:
No i dobrze!
wystarczy rozwiązac równanie!
I 3a -4I = 3√a2+1 wyrażenie po prawej zawsze dodatnie!
czyli
3a -4 = 3√a2+1 -- podnosimy do kwadratu obydwie str.
9a2 - 24a +16 = 9(a2+1)
drugi przypadek 3a - 4 = -3√a2+1 --- po podn. do kw.
ma to samo rozwiązanie!
czyli
- 24a = - 7
a = 7/24
więc prosta ma równanie
y = (7/24) * x
28 gru 15:46
joanuszka: dziękuje bardzo!

Teraz wszystko jasne!
i jakie proste...
28 gru 15:52
zebra:
Ok

cieszę się ,że zrozumiałaś
28 gru 15:58