kikaa: .Współczynniki a , b , c równania ax2 + bx + c = 0 są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego,
a ich suma wynosi 24 . Jednym z pierwiastków równania jest liczba -1/3 . Wyznaczyć
drugi pierwiastek.
doszłam do tego, że b = 8 , ale na resztę nie mam pomysłu...
28 gru 15:04
zebra:
masz trzy równania z a , b , c
2b= a+c --- z def. ciągu arytm
a +b +c = 24 --- z treści zad.
1/9* a - 1/3 *b +c =0 --- bo - 1/3 jest pierw.
rozwiazujac układ trzech równań otrzymasz
b= 8 -- tu masz dobrze!
dalej! a+b+c = 24 a+c = 2b = 16
czyli 3b = 24 to b = 8
w pozostałych mamy
a - 3b +9c =0 ( po pomnożeniu przez 9
a +9c = 24
a + c = 16 /* (-1)
a +9c = 24
-a - c = -16
----------------
= 8c = 8 to c = 1
więc a = 16 - 1
a = 15
czyli równanie ma postać
15x2 +8x +1=0 tu już dasz radę ( policz deltę!
powodzenia!
28 gru 15:18