dariaa: prosze o pomoc

! jak wyliczyc pochodna wtedy kiedy jest cos
2x ,sin
2x itd czy to mozna
rozpisac sinx *sinx i liczyc z tego pochodna czy jest jakis wzor
28 gru 13:47
anmario: Można tak:
(sin2x)'=2*sinx*(sinx)'=2sinxcosx
Albo tak:
(sin2x)'=(sinx*sinx)'=(sinx)'sinx+sinx(sinx)'=sinxcosx+cosxsinx=2sinxcosx
To ostatnie nie zawsze jest możliwe, bo nie zawsze funkcja, z której mamy policzyć
pochodną da się rozłożyć na iloczyn dwóch funkcji, na przykład:
(sinx2)'=cosx2*(x2)'=2xcosx2
i jak w powyższym przykładzie pozostaje tylko skorzystanie z twierdzenia o pochodnej
funkcji złożonej
28 gru 14:08
dariaa: dziekuje

wiem jak sie liczy sinx
2 tylko wlasnie chodzilo mi o to kiedy kwadrat jest po
sin

ładnie wytlumaczone teraz juz rozumiem

dzieki
28 gru 14:13