pomocy, szyciutko ;p
gośc: Definicja założenia i tezy. Czy równoważność można zastąpić innym spójnikiem logicznym, jeśli
tak to zrób tabelkę wartości logicznej. Oraz: wśród opisanych zbiorów wskaż zbiory równe: A={
x : x ∊ R, x2 = 4}, B = { 2 } D = { x : x ∊ C i −3 < 3 < −1 }, E = { x : x = 2 ⋁ x = −2 } i
jeszcze jedno: Dane są zbiory A = { 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 }, B = { −5, −3, −1, 0, 1, 3,
5} i D = { 0, 2, 4, 6, 8 }. Wyznacz: a) A ∪ B ∪ D b) ( A ∩ B ) ∪ D c) D \ ( A ∪ B ) d) ( A \ B
) ∩ D
13 wrz 22:15
gośc: nie pomożecie?:(
13 wrz 22:28
think: nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
wiesz co to implikacja?
13 wrz 22:34
think: w takim razie założenie to jest poprzednik implikacji natomiast teza to jej następnik.
13 wrz 22:37
gośc: no właśnie nie. To może chociaż łatwa definicja założenia? Tezę już znalazłam i zrozumiałam.
Dalej podałam 2 zadania do rozwiązania..
13 wrz 22:37
think: także konstrukcja zdania typu jeśli ....{tutaj wymieniane są założenia} to ... {i tutaj
widnieje teza}
jeśli trójkąt jest prostokątny to suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi
przeciwprostokątnej.
13 wrz 22:38
gośc: akurat z założeniem chodzi mi o wytłumaczenie co to jest. Na tezę znalazłam "teza to
teoretyczne założenie, twierdzenie wymagające dowodu, których należy dowieść na podstawie
przyjętych założeń"
13 wrz 22:41
think: A x2 = 4 ⇒ x = −2 v x = 2
B zbiór jednoelementowy {2}
D chyba miało być −3 < x < −1 ⇒ x = −2
E x∊{−2,2}
no to widać że A i E są równe...
13 wrz 22:41
think: sumę zbiorów wyznacza się łatwo to są po prostu elementy które występują w tych zbiorach
A ={x,y}
B = {s,c}
A ∪ B = {x,y,s,c}
13 wrz 22:44
think: (A∩B)∪D = (takie elementy które są wspólne dla A i B) plus elementy ze zbioru D
A = {x,y,w}
B = {x,y,z}
D = {d,m}
A∩B = {x,y} sumę już wiesz jak.
13 wrz 22:47
think: c) masz wypisać te elementy zbioru D których nie ma w sumie zbiorów A i B
D = {x,y,z}
AsumaB = {y,z,c}
D\(AsumaB) = {x}
13 wrz 22:48
think: d)(A\B)∩D = (takie elementy które są w A ale nie ma ich w B) i część wspólna z D
A\B = {x,y,z}
D = {x.m.z}
(A\B) ∩D = {x,z}
13 wrz 22:50