..
Lala;P: I1−xI+I2−xI=8
13 wrz 21:40
think:

f(x) = |1 − x| + |2 − x|
f(0) = 3
f(1) = 1
f(2) = 1
f(3) = 3
rozwiązanie z rysunku x = 5,5 lub x = −2,5
13 wrz 21:52
bibi: 1. x < 1
1 − x + 2 − x =8
−2x = 5
x = −2,5
2. x≥1 i x < 2
−1 + x + 2 − x = 8
0 = 7 sprzeczność
3. x ≥ 2
−1 + x − 2 + x = 8
2x = 11
x = 5,5
odp. x = −2,5; x = 5,5
13 wrz 21:54
Eta:
miejsca zerowe pod modułami:
x= 1 , x= 2
rozpatrz równanie w przedziałach:
1
o x€( −∞, 1) => 1− x +2 −x=8 => x= −2,5 −−− jest rozwiązaniem ,bo należy do tego
przedziału
2
o x€ < 1, 2)
3
o x€ <2, ∞)
dokończ w pozostałych przedziałach
13 wrz 21:58