znajdź wartości parametru m dla których ta nierówność jest spełniona dla wszytst
M@rta: (1−m2)x2+(1−m)x<1
znajdź wartości parametru m dla których ta nierówność jest spełniona dla wszytstkich liczb
rzeczywistych
13 wrz 20:38
kachel: dla m=1 lub m=−1 mamy: 0<1 − zgadza sie
dla m roznego od 1 i roznego od −2 mamy:
to twoje kwadratowe, liczysz delte i delta ma być tempo większa od 0(większe równe 0)
13 wrz 21:00
Godzio:
m = − 1 też

?
13 wrz 21:00
kachel: kurrr no widzisz

!
popatrzylem na ten kwadrat odruchowo

dla m=1 mamy spełnione
dla m=−1 mamy 2x<0
13 wrz 21:02
kachel: ale koelzanki juz nei ma wiec nei robie .. pier ...
13 wrz 21:03
Godzio: może wpadnie ... później
13 wrz 21:07
kachel: zrobie na kartce i zeskanuje bedzie prosciej
13 wrz 21:07
Godzio:
E tam

czasem trzeba dać wskazówkę, zwłaszcza w typowo maturalnych zadaniach bo później sobie
nie poradzi
(1 − m
2)x
2 + (1 − m)x − 1 < 0
1
o dla m = 1
−1 < 0 − ok
2
o dla m ≠ 1,−1
muszą być spełnione 2 warunki:
Δ < 0
a < 0
część wspólna z 2
o ∪ {1} i masz rozwiązanie
13 wrz 21:11
kachel: dobra jak bedzie problem to neich pisze
13 wrz 21:12
M@rta: Dzięki
13 wrz 21:45
TOmek : Godzio takie absolutne pytanie nacechowane srednowiecznym sertmantynizmem i epoką Horacego jak
zrobić taką kropkę jakby Celsjusz?xD
13 wrz 21:51
Godzio:
shift + 6o =>
o
13 wrz 21:52
TOmek : aha
13 wrz 21:58