rozwiąż równia
Asia P.: rozwiąż równia: a) |3x − 1| = 5
b) |x+4 |= 0
c |x−1|= 0
d) |2x −7| = −5
Rozwiąż nierówność"
a) |2x+3| < 2
b) |x +6| > 4
c) |8−x| < 2
13 wrz 20:34
michał: pomagam
13 wrz 20:36
kachel: uprzedzil mnie .... 0 kultury heheh
13 wrz 20:36
michał: a) x≥0
3x−1=5
3x=5+1
3x=6/:3
x=2
x<0
|3x−1|=−5
3x−1=−5
3x=−5+1
3x=−4/:3
x=−113
b) x≥0
x+4=0
x=0−4
x=−4
x<0
−|x+4|=0
−x−4=0
−x=4*(−1)
x=−4
c) x≥0
x−1=0
x=0+1
x=1
x<0
−|x−1|=0
−x+1=0
−x=−1*(−1)
x=1
d) x≥0
2x−7=−5
2x=−5+7
2x=2/2
x=1
sprzeczne ponieważ wartość bezwzględna nie może być ujemna
13 wrz 20:44
michał: już za chwile nierówności
13 wrz 20:45
Godzio:
michał nie można tak tego rozwiązywać jeśli już chcesz to
| | 1 | | 1 | |
x ≥ |
| i x < |
| ale tu można skorzystać z definicji wartości bezwględnej |
| | 3 | | 3 | |
|3x − 1| = 5
3x − 1 = 5 v 3x − 1 = −5
3x = 6 v 3x = −4
13 wrz 20:48
Godzio: i d) to jest sprzeczność
|x| ≥ 0, a −5 < 0
13 wrz 20:49
michał: a) x≥0
2x+3<2 ⇒2x<2−3⇒2x<−1/:2⇒x<−12 x∊(−2,5;−0,5)
x<0
−|2x+3|<2⇒−2x−3<2⇒−2x<2+3⇒−2x<5\(−2)⇒x>−2,5
b) x≥0
x+6>4⇒x>4−6⇒x>−2
x∊(−∞:−10)∪(−2;∞)
x<0
−|x+6|<4⇒−x−6<4⇒−x<4+6⇒−x<10\*(−1)⇒x>−10
c) x≥0
8−x<2⇒−x<2−8⇒−x<−6\*(−1)⇒x>6
x<0
−|8−x|<2⇒−8+x<2⇒x<2+8⇒x<10 x∊(6;10)
13 wrz 20:58
michał: wiem, że |−x|=x i korzystam z tego
|x| {x dla x≥0}
{−x dla x<0}
13 wrz 21:00
bibi: michał − daj luz z takim rozwiązywaniem, bo ludzie nie będą wiedzieli jak się nazywają

(((
13 wrz 21:05
bibi: Asia P − nie patrz na "rozwiązania" michała, bo są kompletnie złe
13 wrz 21:06
michal: nie wymądrzaj się



!
13 wrz 21:08
bibi: daj sobie luz i nie rób ludziom z głowy balona, tylko tyle Tobie powiem
13 wrz 21:09
Asia P.: te te rozwiązania są w końcu dobre czy złe?
13 wrz 21:13
kachel: omg zaraz sie wku// i sam zrobie

!
13 wrz 21:14
bibi: to zrób, bo nie mogę na to patrzeć
13 wrz 21:16
Godzio:
Asia może niektóre mają dobre wyniki ale sposób wykonania są złe
skorzystaj z tego:
|x| = a a ∊ R+
x = a v x = −a
|x| < a a ∊ R+
x < a i x > −a
|x| > a a ∊ R+
x > a v x < −a
jeśli masz przypadek:
|x| < a i a < 0 to masz sprzeczność
jeśli
|x| > a i a < 0 to masz odp: x ∊ R
13 wrz 21:16
kachel: b) |x+4 |= 0
x+4=0
x=−4
c |x−1|= 0
x−1=0
x=1
d) |2x −7| = −5 SPRZECZNE bo moduł zawsze jest wiekszy lub rowny od 0
13 wrz 21:16
kachel: a) |2x+3| < 2
−2<2x+3<2 /−3
−5<2x<−1 /:2
−5/2<x<−1/2
x nal. (−5/2;−1/2)
b) |x +6| > 4
x−6>4 lub x−6<−4
x>10 lub x<2
x nal. (−niesk;2) suma (10;niesk)
13 wrz 21:20
kachel: c) |8−x| < 2
−2<8−x<2 /−8
−10<−x<−6 /*(−1)
10>x>6
x nal (6;10)
13 wrz 21:23
kachel: komuś nie pasują wyniki to neich pisze, ale wedlug mnei sa dobre
13 wrz 21:25
bibi: dzięki − nie miałem czasu, a nie mogłem patrzeć na te kosmiczne sposoby rozwiązań
13 wrz 21:26
kachel: spoko
13 wrz 21:27
mila: Asiu moze ci sie przyda to co napiszę

,Gdy masz nierównosc z wartościa bezwzględna to
najpierw zastanawiasz się dla jakiej liczby wychodzi zero 2x+3=0 dla 2 x=−3
x=−1,5
zaznaczasz na osi i masz przedziały dla 1. x∊−
∞;−1,5>
2. x∊ (−1,5;
∞)
teraz musisz ustalic znak
bierzesz jakąs liczbę z przedziąłu i podstawiasz za x do 2x+3
1.np x= −1 2x−3=−2−3=−5
wynik wyszedł ujemny to zmieniasz znaki
było 2x+3 będzie −2x−3
masz do rozwiazania nierówność
−2x−3<2
−5<2x
−2,5<x x∊(−2,5; −1.5> bo rozpatrywany przedział jest do −1,5
teraz rozpatrujesz drugi przedział w taki sam sposób
2.x∊−1.5;
∞) bierzemy np x=−1
2*(−1)+3=1
wynik jest dodatni to znaków nie zmieniamy
2x+3<2
2x<−1
x<−1/2 x∊(−1,5 ;−0,5)
odpowiedzią jest suma przedziałów które wyszły w punkcie 1 i 2( mozesz zaznaczyc na osi )
czyli x∊(−2,5:
1,5> lub x∊ (−1,5;−0,5)
odp x∊(−2,5;−0,5)
13 wrz 21:50
mila: oj miałam w 1 wziać x=−2 bo −1 nie jest w przedziale ale dalej bez zmian
13 wrz 21:53
mila: 2*−2+3=−4+3=−1 wynik ujemny czyli zmiana znaku to miałam na myśli piszac ,ze dalej bez zmian
13 wrz 21:58
Ola: (x+4)−(x−6)=5(x−8)
13 mar 18:36
bezendu:
x+4−x+6=5x−40
−5x=−40−10
−5x=−50
x=10
13 mar 18:38