Roziwiaz Rownianie
Patrycja: Rozwiaz Rownianie : x−2x+7x+2=2
13 wrz 20:28
Patrycja: mam problem z tym zadaniem i niewiem jak je rozwiazac
13 wrz 20:32
kachel: juz juz
na poczatek x rozne od −2 dziedzina =r/{−2}
13 wrz 20:33
mila: warunek mianownik ≠o czyli x+2≠0
x≠−2
pomnóż obie strony przez x+2
13 wrz 20:34
kachel: napsizj jeszcze raz ten przykład :
zamiast sie bawic w znaczki napsiz
Licznik:"
mianownik:
13 wrz 20:34
kachel: tam jest x2?
13 wrz 20:34
Patrycja: licznik x kwadrat + 2x +7 minanownik x+2 =2
13 wrz 20:41
kachel: ok ok
| | x2+2x+7 | | x2+2x+7 −2(x+2) | |
licznik :7 |
| −2 = |
| = 0 |
| | x+2 | | x+2 | |
13 wrz 20:44
kachel: mnożymy przez x+2 rożne od −2
i mamy x2+2x+7−2x−4=0
13 wrz 20:45
kachel: x2+3=0
x= √3 lub x=−√3
13 wrz 20:47
kachel: sry sy blad

13 wrz 20:47
kachel: SPRZECZNOŚĆ

ZARAZ SPRAWDZA NA KARTCE
13 wrz 20:47
kachel: x2+3=0 to wtedy x2 = −3 w zbiorze liczb rzeczywistych brak rozwiazania
13 wrz 20:48
Patrycja: dzieki
13 wrz 20:50