Funkcja wykładnicza, proszę o pomoc :(
Anka.: Wykres funkcji wykładniczej f(x)=(0.5)x przekształcono przez symetrię osiową względem osi OY i
otrzymano wykres funkcji g.
a.)napisz wzór funkcji g.
b.) naszkicuj wykres funkcji g.
c.) Odczytaj z wykresu funkcji g argument dla którego wartość funkcji wynosi 8.
d.) dla jakich argumentów wartości funkcji g są większe od 4 ?
Błagam o pomoc.
13 wrz 20:13
Dominika: a) f(x)=(0,5)
x −−−−> g(x)=(0,5)
−x =
510−x =
105x = 2
x
czyli ostatecznie g(x)=2
x
b) rysujesz sobie najpierw tabelkę, na górze X ( −2,−1,0,1,2) i obliczasz dla tych argumentów
wartości Y.
g(−2) = 2
−2 =
122 =
14
g(−1) = 2
−1 =
12
g(0)= 2
0 = 1
g(1)= 2
1 = 2
g(2)=2
2 =4
teraz tylko zaznaczasz te punkty na układzie współrzędnych, łączysz linia i przedłużasz

c) g(x)=8
2
x=8
2
3=8
x=3
d) x należy do (2,
∞) −> to będzie widać jak narysujesz sobie układ współrzędnych

Pozdrawiam.
15 wrz 17:02
Ania: g(x)=3x−1, g: <0, 5)
12 wrz 12:07
janek191:
Jakie jest pytanie?
17 wrz 21:18