układy równań
Borys : cześć mam problem
zad brzmi: rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników.
nie wiem,

może ktoś zerknie.

mam na jutro

zad 1
8x−y=2
5x+4y=1
zad2
6x−y =63
4x+3y=28
13 wrz 20:01
Kejt:
8x−y=2
5x+4y=1
mnożę pierwsze równanie przez 4:
32x−4y=8
5x+4y=1
dodaję równania:
37x=9
dokończ..
13 wrz 20:06
Borys : a nie zmieniam znaku na −4
13 wrz 20:17
Kejt: tam już jest "−y" więc wystarczy wymnożyć przez 4.. chyba, że znowu jakieś głupoty piszę..
ech..
13 wrz 20:18
Borys : no dobra a zobacz to
x+5y=13
3x+y=11I*−5
x+5y =13
−15x−5y=55
−14x+0y=−42
x+−42I :−14
x=3
13 wrz 20:27
wojtek: 4x=−5y +10
2x=6y+18
12y−x=0
3y− 1/3x=1
6x+7y=0
−2x+3y=0
3x+2y=41
5x−8y=17
8 sty 19:08
wojtek: rozwiąż uklady rownan metodą przeciwnych wspolczynnikow.
4x=−5y +10
2x=6y+18
12y−x=0
3y− 1/3x=1
6x+7y=0
−2x+3y=0
3x+2y=41
5x−8y=17
8 sty 19:09
monia: Rowiaz metoda przeciwnych wspolczynnikow
a){3x+8y=19
{−3x+y=−1.
b) {−2x+y=−1
{4x−2y=2
19 kwi 16:55
monia: Rowiaz metoda przeciwnych wspolczynnikow
a){3x+8y=19
{−3x+y=−1.
b) {−2x+y=−1
{4x−2y=2
19 kwi 16:58