pomocy!!!!
gusia: 3x+1 +9x=108
13 wrz 19:58
Godzio:
9x = 3?
13 wrz 19:59
gusia: 32x
13 wrz 20:02
Godzio: To teraz:
3x+1 = 3? * 3?
13 wrz 20:02
gusia: właśnie w tym momencie tego nie rozumiem mam rozłożyć w jakiś magiczny sposób to 180 czy co
przepraszam ale zgłupiałam juz
do tego co napisałeś to 3x+1 = 3x*3
13 wrz 20:17
Godzio:
tego 108 nic nie trzeba, ok teraz wprowadzasz zmienną pomocniczą
3x = t , t > 0
i otrzymujesz
t2 + 3t − 108 = 0 i teraz normalnie jak równanie kwadratowe a na końcu jeśli wyjdzie Ci t
> 0 wracasz do podstawienia
13 wrz 20:22
gusia: oki już zrobiłam dzieki wielkie
13 wrz 20:24