Gdybym umiał to bym go rozwiązał... Możesz go zacząć?
| a | b | |||
Szukane: | , | |||
| b | c |
| P | |
= k2 | |
| P1 |
| P | |
= k2 | |
| 2P |
| √2 | |
= k | |
| 2 |
| a | |
= k | |
| a + b |
| √2 | √2 | |||
a = | a + | b | ||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | |||
a(1 − | ) = | b | ||
| 2 | 2 |
| a | √2 | 2√2 − 2 | |||
= | = | = √2 − 1 | |||
| b | 2 − √2 | 2 |
| a | |
= √2 − 1 | |
| b |
| b | ||
dokończ sam | ||
| c |
| b | d | |||
Jeszcze na początek napiszę że omyłkowo napisałem | tam powinno być | |||
| c | c |
P1 = 2P
mamy 2 trójkąty podobne do siebie, możemy obliczyć skalę podobieństwa
| P | |
= k2 | |
| P1 |
| P | |
= k2 | |
| 2P |
| 1 | |
= k2 | |
| 2 |
| 1 | √2 | |||
k = | = | |||
| √2 | 2 |
| √2 | ||
Zatem trójkąty są podobne w skali k = | ⇒ ich boki są w takim samym stosunku do | |
| 2 |
| a | |
= k | |
| a + b |
| √2 | ||
a = | (a + b) /*2 | |
| 2 |
| a | √2 | ||
= | −− rozszerzam ułamek | ||
| b | 2 − √2 |
| a | 2√2 − 2 | ||
= | = √2 − 1 | ||
| b | 2 |
| a | d | ||
= √2 − 1 i w takim samym stosunku są | | ||
| b | c |
| √2 | ||
2. Skąd się wzięło | ? z rozszerzenia mianownika? (usunięcie niewymierności?) | |
| 2 |
| d | ||
4. Powiedz mi jeszcze na jakiej podstawie twierdzisz, że | mają ten sam stosunek? Z czego | |
| c |
2. tak jak napisałeś
| √2 | 2√2 + 2 | |||
3. poprawka oczywiscie; | = | = √2 + 1 | ||
| 2 − √2 | 2 |
| d | ||
4. Tak to jest wszystkie boki są podobne w tej samej skali do siebie więc czy weźmiesz | ||
| c |
| a | ||
czy | to i tak wyjdzie to sam możesz sprawdzić rozwiązaując analogicznie | |
| b |