dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych
Evelyn :): | 4 | | 3 | | x + 1 | |
| + |
| − |
| |
| x + 2 | | x − 2 | | x2 − 4 | |
i
z góry dzięki
13 wrz 19:48
kachel: biore
13 wrz 19:52
kachel: sprowadzamy do wspolnego mianownika rozszezajac je:
| 4(x−2) | | 3(x+2) | | x+1 | |
| + |
| = |
| = |
| (x+2)(x−2) | | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
13 wrz 19:54
kachel: w tym kroku wszystko przemnazam i wrzucam na 1 kreche
13 wrz 19:56
kachel: | | 6x − 3 | | 3(2x − 1) | |
y= |
| = |
| Dziedzina : R/{−2;2) |
| | x2 + 4 | | x2 −4 | |
13 wrz 19:57
kachel: w tym 2 :
x rozny od 5
wyciagasz w 2 z mianownika minus, minusy ci sie skasuja na 1 kreche i masz wynik
13 wrz 19:59
Evelyn :): dzięki
13 wrz 20:13
kachel: ≤spoko
13 wrz 20:18