Funkcja Trygonometryczna
Patrycja: Wyznacz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych , jezeli
cosα = −34 i αε (180 stopni ,270 stopni)
13 wrz 19:36
kachel: hehe mojeukochane zad z 2 kasy lo

biere je
13 wrz 19:38
kachel: skozystam w wzoru jedynkowego : sin2x+cosx=1
i chyba tego: sinx/cosx=tgx
13 wrz 19:39
Godzio:
α ∊ (180
o, 270
o) ⇒ III ćwiartka sinα < 0, cosα < 0, tgα > 0, ctgα > 0
sin
2α + cos
2α = 1
| | √7 | | √7 | |
sinα = |
| −odpada bo sinα < 0 v sinα = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | sinα | | √7 | | 4 | | √7 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | 4 | | 3 | | 3 | |
13 wrz 19:40
kachel: xε (180 stopni ,270 stopni) − 3 ćwiartka −tgx i ctg x dodatnie
cosx =−3/4
cos2x = 9/16
13 wrz 19:41
kachel: Godzio

POBITE GARY

!
13 wrz 19:41
Godzio:
13 wrz 19:41
Patrycja: dlaczego sin
α=
716 a nie {9}{16} jezeli w poprzednim dzialaniu bylo
916 dlaczego
wyszlo {7}{16}
13 wrz 20:05
13 wrz 20:07
Patrycja: dzieki
13 wrz 20:12