jedrek : Z urny w ktorej sa 4 kule ponumerowane od 1 do 4 wybieramy kolejno dwie kule ze
zwracaniem i tworzymy z wylosowanych cyfr liczbe dwucyfrowa tak ze pierwsza z
wylosowanych cyfr to cyfra dziesiatek.Opisz zbior Ω tego doswiadczenia losowego oraz
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A;wylosowano liczbe podzielna przez 4 lub
nieparzysta ?prosze tylko o wypisanie zdarzen bo mam z tynm problem Dzieki
28 gru 12:01
wjmm: Ω liczysz ze wzoru na wariacje z powtórzeniami. A zdarzenia najlepiej wypisz w tabelce.
Robisz wiersz z cyframi od 1 do 4 oraz taką samą kolumnę i w wolnych miejscach
wypisujesz liczby dwucyfrowe, następnie liczysz te które są nieparzyste albo podzielne
przez 4 i masz A. To ma wyglądać tak jak to: http://www.wda-swiecie.pl/index.php?option=com_joomleague&func=showMatrix&p=9&Itemid=152
sposób jest pewny i się nie pomylisz, zwłaszcza przy większych liczbach,
28 gru 13:03
jedrek : nio dzieki ale i tak nie lapie ?
28 gru 13:59
wjmm: Tak na forum to trudno dobrze wytłumaczyć. Po prostu stwórz taką tabelę jak podana w
przykładzie, tylko, że zamiast drużyn wpisz liczby (1,2,3,4), a zamiast wyników wpisz
liczby powstałe z tych cyfr (11,12, 13, 14, 21,22,23, itd) i to będą wszystkie możliwe
zdarzenia. Z nich wybierz te które Ci są potrzebne (11,12,13,21,24, itd).
28 gru 14:04
cziki:
Losowanie ze zwracaniem! ... czyli wariacja dwuelem. z czterech elem.
n=4 k= 2
moc Ω= Wkn = nk = 42 = 16
wypiszemy te elementy
Ω={ 11, 12, 13, 14,
21, 22, 23, 24,
31,32, 33, 34,
41, 42, 43, 44} -- wszystkie i jest ich 16
A -- wylosowano liczbę podz. przez 4 lub nieparzystą czyliwypiszemy
elem zb. A( najpierw nieparzyste ,a później podzielne przez 4
A = {11,13,21,23,31, 33,41,43, 12,24,32,44 }
moc A= 12 ( bo jest ich dwanaście!)
więc
P(A)= 12/16 = 3/4
28 gru 14:22
jedrek : Serdeczne dzieki
28 gru 15:40
jedrek : a jeszcze pytanko jezeli by bylo podzielna przez 4 lub parzyste to wypisujemy np; 12 raz
czy dwa razy jako podzielna przez 4 i parzysta czy tylko raz ?
28 gru 15:46
zebra:
Tylko raz! bo
lub oznacza sumę! --- czyli nie powtarzamy
tego elementu, bo już występuje!
28 gru 15:54