:):
Dana jest funkcja F(x) = x3 + 3x2 - 2x - 6
a) wyznaczmiejsca zerowe tej funkcji
b) oblicz dla jakich argumentów wartości tej funkcji są większe od wartości funkcji g(x) = x3 - 5
24 lut 19:09
Bum:
b) oblicz dla jakich argumentów wartości tej funkcji są większe od wartości funkcji g(x) = x3 - 5
x3 + 3x2 - 2x - 6 >x3 - 5
wyjdzie Ci rownanie kwadratowe, bo x3 sie skroci i chyba wszystko juz jasne
co do podpunktu a) to moze sprobuj zapisac kanonicznie
24 lut 19:52
Tomasch:
x
3 + 3x
2 - 2x - 6 = x(x
2 - 2) + 3(x
2 - 2) = (x + 3) (x
2 - 2) = (x + 3) (x + √
2) (x - √
2)
a) m.z.: -3, -√
2, √
2
b) ja bym obie funkcje narysował i z tego wyznaczał (tego teraz od ręki nie mogę zrobić ;p)
pozdro
24 lut 20:00
:
Dziękuje
24 lut 20:14