Pommmocy!!!
Donuśka: a
2+ 5a+4b , 3a+2b+1 , a+b
wyznacz wszystkie wartości a, dla których ten ciąg(arytmetyczny) ma dodatnią różnicę.
Proszę o pomoc

nie wiem nawet od czego zacząć to zadanie

13 wrz 19:25
Godzio:
r > 0
2(3a + 2b + 1) = a2 + 5a + 4b + a + b
6a + 4b + 2 = a2 + 6a + 5b
2 = a2 + b ⇒ b = 2 − a2
r = a3 − a2 = a + b − 3a − 2b − 1 = −2a − b − 1 = −2a −(2 − a2) − 1 = −2a − 2 + a2 − 1 > 0
a2 − 2a − 3 > 0
(a − 3)(a + 1) > 0
a ∊ (−∞,−1)∪(3,∞)
13 wrz 19:29
Donuśka: Dziękuje ślicznie
13 wrz 19:31
Monisia: 2(−a−2b+1)−(3a+b)(a−2b)=
11 lis 14:17
Monisia: Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
b) 2(−a−2b+1)−(3a+b)(a−2b)=
c) (2x+2y−1)*(−3x−3y+2)=
PROSZĘ POMOC MI =)
11 lis 14:21
Hajtowy: b) −2a−4b+2−(3a
2−6ab+ab−2b
2) = −2a−4b+2 −3a
2+5ab+2b
2 =
−3a
2+2b
2+5ab−2a−4b+2
Więcej chyba się nie da nic wymyślić
11 lis 14:23
Hajtowy: c) −6x
2−6xy+4x−6xy−6y
2+4y+3x+3y−1=−6x
2−6y
2−12xy+7x+7y−1
Chyba tyle
11 lis 14:24
Monisia: Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
c) (2x+2y−1)*(−3x−3y+2)=.........................................
11 lis 14:26
Hajtowy: Zrobione jest. Więcej się nie da.
Chyba, że się zaczniesz bawić i wyciągniesz x,y przed nawias itp.
11 lis 14:28
Monisia:

Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
d) 3x2+(x2−3x−2)−(4x2−5x−7)=15x−1=
e) 2ab−(a2+5ab−b2)+(7a2−4b2)−11ab=
f) 8xy−19x2−(4x3−5xy−y+9)−(x3−2y−25)=
11 lis 14:34
Hajtowy: 4x2−3x−2−4x2+5x−7=15x−1 ?
Co to jest to 15x−1= ?
e,f wymnóż i zredukuj
11 lis 14:43
Monisia: +15x−1=
11 lis 14:45
Bella: Zapisz wyrażenia w możliwie najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe
b) 2(x2+2x−1)−3(x2−2x+3) dla x= 3
c) −3(x2−x+1)+1/2(−4x2+8x−6) dla x= −2
d) −3x(x+y)+2y(x−y) dla x= 3 i y= −1
11 lis 14:53