pytanie dla fizyka???????????pomocy
marek: Wahadło matematyczne o długości 2,45m wykonało 200 wahnięć w ciagu 628 s.Oblicz okres wahań
wahadła oraz przyśpieszenie ziemskie w tym miejscu?
13 wrz 18:58
Godzio:
Co za problem do wzoru podstawić
Wahadło matematyczne:
l = 2,45m
n = 200
t = 628
g = ?
13 wrz 19:03
marek: mógł byś mi pomóc rozwiązać?proszę

?
13 wrz 19:23
Godzio:
| | t | | 628 | | 157 | |
T = |
| = |
| = |
| |
| | n | | 200 | | 50 | |
| 157 | | 2,45 | |
| = 2π√ |
| π ≈ 3,14 |
| 50 | | g | |
| 1 | | 2,45 | |
| = √ |
| (o jak ładnie się skróciło  ) |
| 2 | | g | |
g = 9,8m/s
2
13 wrz 19:26
marek: ok dzięki
13 wrz 19:38