zadanie na procent
kinia..: jaką kwote należy wpłacic do banku , w którym oprocentowanie wynosi 10 procent , a odsetki są
kapitalizowane co pól roku , by po 3 latach odebrać 30 .000? proszę o pomoc..
13 wrz 18:50
kinia : proszę pomóżcie...
13 wrz 19:20
beata: czy ktoś pomoże proszę..
13 wrz 20:01
Godzio:
A znasz wzór ?
13 wrz 20:03
kinia.: nie wiem czy dobry ? K = Ko * (1 + p)n
13 wrz 20:08
Godzio: no ok tylko trochę go wzbogacimy
| | p | |
K = Ko * (1 + |
| )n*m |
| | 100m | |
m − ilość kapitalizacji w roku
n − ilość lat
p − procent
K
o − kwota początkowa
K − kwota końcowa
teraz na podstawie tego napisz dane
13 wrz 20:11
kinia.: tak ma być 30.000 = K * (1 + 10 : 100 *2 ) 6.
13 wrz 20:17
kinia.: Dzięki..
13 wrz 20:23
Godzio: zgadza się, to teraz chyba przyda się kalkulator
13 wrz 20:24
kinia.: no tak.. jeszcze raz dzięki..Pa..
13 wrz 20:27