funkcje
blondi: y=x
2−2x−3 przedstaw w postaci kanonicznej

zróbcie bo chce sprawdzic czy mam dobrze
13 wrz 18:35
Svanar: y = x2 − 2x +1 − 4 = (x−1)2 − 4
13 wrz 18:36
blondi: ale odpoczatku do konca .
13 wrz 18:38
blondi: ej pomózcie
13 wrz 18:44
TOmek : http:// matematyka.pisz.pl/strona/69.html
oblicz p i q i masz odp.
13 wrz 18:46
blondi: y=x2−2x−3
a=1
b=2
c=−3
b2−4ac
22−4*1*(−3)=4−4*1(−3)
4 −12
−8 czy dobrze obliczyłam delte ?
13 wrz 19:08
blondi: ejj no pomózcie
13 wrz 19:19
M@rta: postać kanonicznaa(x−p)
2+q
q={−Δ}{4a}
p=−1
q=1
y=(x+1)
2+1
a delta wynosi −4
13 wrz 21:55
think: delta wynosi 16
13 wrz 22:23
think: M@rta Ty sprawdź jeszcze raz to co napisałaś, czy aby na pewno dobrze...
13 wrz 22:25