ciągi !!! pomocy !!!!!
nina: wykazać że ciągi są arytmetyczne :
a) an=7−4n
b) bn=2−37 (n+1)
c) cn=√2n−2
wykazać że ciągi są geometryczne :
d) dn=12 * (13)3
e) en=√2 * (√3)n+1
13 wrz 18:06
TOmek : z definicji ciągu aryt.
a{n+1)=a
n+r
r=a
n+1 −a
n
liczysz a
n+1
a
n+1=7−4
(n+1)= 4−4n−4=4n
r=4n−7−4n=−7 r musi być stałe (niezalezne od n)
jedziesz z innymi przykładami
13 wrz 18:10
nina: no i nic mi z tego nie wychodzi ..:(
13 wrz 18:17
TOmek : e
n=
√2*(
√3)
n+1
e
n+1=
√2*(
√3)
(n+1)+1=
√2*(
√3)
(n+2)
| | √2*(√3)(n+2) | |
q= |
| /√2 skraca sie |
| | √2*(√3)n+1 | |
| | (√3)n*√3*√3 | |
q= |
| =√3 |
| | (√3)n*√3 | |
jak będziesz miał z jakims przykładem problem to napisz
13 wrz 18:19
TOmek : który nie mozesz zrobic? b)?
13 wrz 18:19
nina: no
13 wrz 18:20
TOmek : zaraz zrobie tylko dojem obiad bo mi stygnie
13 wrz 18:21
nina: haha dzięki

i smacznego

13 wrz 18:24
nina: jestem tak lewa z matmy że masakra

a w tym roku matura !:(
13 wrz 18:25
TOmek :
korzystamy ,ze
r=a
n+1−a
n
| | 3 | | 3 | |
r=2 − |
| (n+2) − (2 − |
| (n+1)) |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | | 3 | |
r=2 − |
| (n+2) − 2 + |
| (n+1) |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | | 3 | |
r= − |
| (n+2) + |
| (n+1)= |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
r= − |
| n − |
| + |
| n + |
| = − |
| sprawdź w odp. czy mam dobrze, bo ja |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
aż taki kozak z matmy nie jestem xD
13 wrz 18:32
TOmek : dzięki smakowało xD
13 wrz 18:33
nina: jednak jesteś zgadza sie
13 wrz 18:36
TOmek : to gitara
13 wrz 18:38
nina: a czy w przykładzie d) wyjdzie
13 
13 wrz 19:07
TOmek : sprawdz w odp. w ksiazce
13 wrz 19:09
nina: nie sprawdzę bo przykład d i e były nie z książki
13 wrz 19:18
13 wrz 19:20
mała: bn=2*(1/3) n−2 wykaz ze jest geometryczny
24 mar 17:06