trygonometria
xxxx: oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym którego jedna przyprostokątna wynosi
6√3a kąt ostry αleżący naprzeciw tej przyprostokątnej ma miarę 60
13 wrz 17:51
Kejt:

z własności trójkąta o kątach 60
o; 30
o; 90
o
6
√3=a
√3
a=...
R=2a
P=πR
2=...
jakby co, pytaj.
13 wrz 17:55
Kejt:

proponuję się temu dokładnie przyjrzeć, taki sam trójkąt mamy w tym zadaniu.
chyba, że nie miałaś/eś tego w gimnazjum..?
13 wrz 18:03
Kejt: a co to za problem?
6√3=a√3 /:√3
a=...
R=2a
i podstawiasz do wzoru na pole koła..
13 wrz 18:16
ce es: z tego co wiem pole koła wynosi πr
2 więc r=a, a nie 2a
13 wrz 18:25
Kejt: cholera.. znów się pomyliłam −.−
13 wrz 18:28
ce es:
każdemu się zdarza
13 wrz 18:31
Kejt: ale nie non stop.. musi mnie ktoś zacząć pilnować.. bo zaraz gorsze głupoty zacznę wypisywać..
13 wrz 18:32