Pytanko
Godzio:
Czy jest takie coś, że średnia arytmetyczna jakiś liczb jest równa średniej geometrycznej tylko
wtedy gdy wszystkie liczby są sobie równe ?
13 wrz 17:34
Godzio: Podbijam
13 wrz 21:16
kachel: coś bylo lookne w kajet
13 wrz 21:23
kachel: wiem ze toblo wieksze rowne sobie
13 wrz 21:24
Godzio:
No to akurat wiem tylko chodzi mi czy równość następuje gdy wszystkie wyrazy są sobie równe
| | a1 + a2 + an | |
tzn: |
| = n√a1...an |
| | n | |
jeśli a
1 = a
2 = a
3 = ... = a
n
13 wrz 21:27
Godzio: a
1 + a
2 + ... + a
n
13 wrz 21:27
kachel: no w tym jedynym przypadku sa rowne
13 wrz 21:28
kachel: i jeszcze 1 szkoda ze zeszytu tu nei mam
13 wrz 21:28
Godzio: no to dobra musiałem się tylko upewnić
13 wrz 21:28
kachel: kiedyś robilem dowod indukcyjny tego
13 wrz 21:29
think: x
2 + 2xy + y
2 = 4xy
x
2 − 2xy + y
2 = 0
(x − y)
2 = 0
dla dwóch danych to by się zgadzało

dla 3 wybacz nalatałam się dziś jak dzik po lesie i zwyczajnie oczy mi się kleją więc nie będę
się zajmować takim monstrualnymi obliczeniami
13 wrz 21:34
Godzio:
dzięki

zawsze można ogólnie na sumie itd...
13 wrz 21:35
think: no to se zrób sam, bo ja się nie czuję na siłach
13 wrz 21:37
think: jutro mam zamiar też gonić za grzybkami
13 wrz 21:38
Godzio:
dobra tam jak nauczyciel zapyta to słowie powiem bo to właściwie potrzebne było mi do innego
dowodu
13 wrz 21:38
Godzio:
grzybki

ile ja się nachodziłem za nimi
13 wrz 21:39
Bogdan:
a
1 = a
2 = ... = a
n = a
Średnia arytmetyczna:
| a1 + a2 + ... + an | | a + a + ... + a | | n*a | |
| = |
| = |
| = a |
| n | | n | | n | |
Średnia geometryczna:
n√ aa * a2 * ... * an =
n√ a * a * ... * a =
n√ an = a
Średnia harmoniczna:
13 wrz 21:39
think: No tak Bogdan, ale jak udowodnić, że nie ma innej kombinacji liczb dla której te średnie będą
równe. Może się przetleniłam i nie zadaje inteligentnych pytań a w takim razie wybacz
13 wrz 21:41
Godzio: No właśnie, o coś takiego mi chodziło żeby pokazać że istnieje tylko jeden taki przypadek ale
to chyba się nie da

bo wiadomo że w innej kombinacji już tak nie będzie
13 wrz 21:50
13 wrz 21:54
TOmek : n2+1u{n2+an+a{n+u{n2+au{n2+an+an+1a2+nn+1n+an+1{a2+
nn+1}1{a2+nn+1}}{n−n2+an+a{n+1a2+nu{n2+an+an+1{a2+nn+1}n+1nn+1}
myślę ,ze na powyzszym przykładzie widać o co chodzi, dziekuje za uwage
mgr dr nauk. med. inz. nauk. zwycz. TOmek
13 wrz 21:57
TOmek : po "a
n+1" powinnien być piewiastek ale to chyba jest dla Was oczywiste
13 wrz 22:00
Bogdan:
Nic Tomku nie widać, zastosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków.
13 wrz 22:03
Godzio: a nie to dużo widać
13 wrz 22:03
think: Godzio a chodziłeś ostatnio za grzybkami? Bo właśnie zaczął się wysyp

także latam na nie
rano przed pracą i zaraz po pracy startujemy znowu

mam nadzieję do piątku obskoczyć
większość ulubionych miejsc żebym mogła ze spokojnym sumieniem, że żaden grzybek się nie
zmarnuje, pojechać na weekend do wrocka
13 wrz 22:04
Godzio: ostatnio to rok temu

a w tym roku się nie zapowiada ale rodzice zrobili se wypad to mam
troche tego
13 wrz 22:06
think: łeee co za lenistwo
13 wrz 22:07
Godzio:
13 wrz 22:07
think: nie no ja z moją rodzinką to nałogowcy, babcia ledwo chodzi po domu i to z balkonikiem a
kombinuje jak się zabrać na grzyby

ja nie mogę być normalna z takimi genami...
13 wrz 22:09
TOmek : Bogdan ten mój post to oczywiscie były bzdury by smiesznie wyglądało

Co do grzybow to mieszkam koło lasu
13 wrz 22:12
think: i pewnie omijasz go szerokim łukiem

w myśl zasady, że jest w pobliżu więc nie ucieknie?
13 wrz 22:15
TOmek : Wystarczająco mnie telewizja przestraszyła zatruciami, ze az sie zniechęciłem

Z reszta
grzyby nie maja wart. odzywczej. Także nie nadają sie "na mase" xD
13 wrz 22:17
Godzio:
dla smaku
13 wrz 22:17
think: cóż... zatrucia zatruciami zwyciężyła pazerność nad rozsądkiem, przykre. Jestem pewne, jest
mnóstwo grzybów jadalnych, ale mimo to zbieramy tylko te gatunki których jesteśmy pewni i nie
ryzykujemy sprawdzaniem na sobie czy to jest kurka czy też nie...
13 wrz 22:21
think: powoli zaczyna mi się sypać sens tekstu pisanego, chyba pora spać
13 wrz 22:21
TOmek : ja jeszcze mam od cholery nauki /o\
13 wrz 22:24
Godzio:
a ja mam jutro luzik

2 matematyki w końcu
13 wrz 22:26
think: hehehe się ktoś tu tłumaczy

TOmek byś napisał, że nie lubisz latać za grzybami i już

przecież nie każdy musi lubić.
13 wrz 22:27
Godzio:
Ja nie znoszę, ale jak wejdę do lasu (pod przymusem

) i zacznę znajdywać grzyby to aż nie
chcę się wracać
13 wrz 22:28
TOmek : po prostu mi sie nie chce ^^ a to trening czy siłka itp. brak czasu ; )
13 wrz 22:29
think: 
trening mam jak jadę w las na rowerku za gnającym tatuśkiem, siłka jest jak latam z
ciężkim koszem

i czego wam tam jeszcze brakuje? No a grzybki jak malowane oczu nie można
oderwać a jak oderwiesz to za chwilę celownik namierzy kolejną leśną piękność
13 wrz 22:33
TOmek : dobre porównania

, nie no kurna musze wreszcie wyłączyć tego kompa i ogarnąc lekcje ^^ tylko
sie człowiekowi nie chce ...
13 wrz 22:36
think: no ja nie mam z tym problemów, spać mi się chce po tym treningu także dobrej nocy
13 wrz 22:52
Godzio: dobranoc
13 wrz 22:53
TOmek : aloha
13 wrz 23:06