asdf: wie ktos jak rozwiazac takie zadanei z wartoscia bezwzgledna:
||x|-2|=2x+4 ?
28 gru 00:50
adm: jak masz moduł w module to robi się tak:
|x|-2=2x+4 v |x|-2=-2x-4
|x|=2x+6 v |x|=-2x-2
a teraz rozwiązujesz w obrębie tych dwóch przypadków:
x=2x+6 v x=-2x-6 x=-2x-2 v x=2x+2
i mogą Ci z tego wyjść max cztery rozw.
powodzenia
28 gru 08:24
zebra:
Upss

.. adm. ! .. znowu bład! sory! poprawka!

założenie na wstępie!
2x +4 ≥ 0 <=> x≥ -2
bo w pierwszym przypadku
x = - 6 -- nie jest rozwiazaniem! bo - 6 <0
czyli rozwiazania tego równania są z przedziału < -2, ∞)
tak?

zatem rozwiązania spełniajace warunek x≥ - 2
to
odp; x = - 2 lub x = - 2/3
28 gru 15:01
zebra:
Oczywiście nie napisałam! - 6 < -2 --- nie spełnia założenia!
28 gru 15:03
zebra:
Czy Adm. potwierdza błędzik!

tzn." błędzisko"!
(Ach te święta!)
28 gru 20:01