| 7 | ||
W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy | , wykaż, że wysokość | |
| 2 |
| 49 | ||
jestsunek jest równy | . | |
| 4 |

| a | 7 | y | 49 | ||||
= | , | = | |||||
| b | 2 | x | 4 |
| x | h | |||
1. | = | ( tutaj nie rozumiem założeń, dlaczego akurat takie są stosunki.) | ||
| h | y |
| x | h | |||
2. | = | (to samo, dlaczego takie stosunki?) | ||
| b | a |
| ax | ||
h= | ||
| b |
| ax | ||
( | )2 = xy | |
| b |
| a2 | y | 72 | 49 | y | |||||
= | => | => | = | ||||||
| b2 | x | 22 | 4 | x |
żeby określić stosunki najlepiej obróć sobie te trójkąty tak żeby stały tak samo (patrz. rys)
I teraz stosunek odpowiednich boków do siebie:
| h | x | b | |||
= | = | i dalej już wiadomo | |||
| y | h | a |
Już rozumiem.