(p{2}-x)(p{2}+x)(x^2+2)
Kasia: Wyznacz iloczyn ,korzystajac ze wzorw skróconego mnozenia.
a) (√2−x)(√2+x)(x2+2)
13 wrz 16:30
Kejt: co do pierwszych dwóch nawiasów:
(a+b)(a−b)=a2−b2
13 wrz 16:32
Kasia: tyle to wiem .. nie wiem rozwiazania
13 wrz 16:34
Kejt: (2−x2)(x2+2)=22−(x2)4=...
13 wrz 16:37
Kasia: ok a to :
(x2−2x+1)(x+1)2 ..?
13 wrz 16:39
Kejt: poprawka: (x2)2 rozpędziłam się..
13 wrz 16:40
Kasia: ok a tamto umiesz?
13 wrz 16:44
Kejt: rozpisz to sobie..:
(x2−2x+1)(x+1)2=(x−1)2(x+1)2=...
13 wrz 16:45
Kasia: a jeszcze jednego nie umiem

(x−1)(x+1)(x
4+x
2+1)
13 wrz 16:47
Kejt: na pewno nie ma tam 2x2?
13 wrz 16:49
Kasia: nie
13 wrz 16:50
Kasia: ?
13 wrz 16:55