wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego an jeśli;
beata: a3=7 , a7=28
13 wrz 16:24
Bogdan:
| | an | |
an = ak*qn−k ⇒ qn−k = |
| |
| | ak | |
13 wrz 16:32
beata: proszę o pomoc..
13 wrz 16:39
beata: może ktoś pomoże mi...Dziękuję ..
13 wrz 18:36
TOmek :
a
3=a
1*q
2
a
7=a
1*q
6
7=a
1*q
2
28=a
1*q
6
układ i jedziesz
13 wrz 18:42
beata .: Dzięki a dalej ani rusz.. nie kumam.
13 wrz 18:53
TOmek :
7=a1*q
2
28=a1*q
6
7=a1*q
2 /q
2
28=7*q
4
q
4=4
q=
4√4
nie wiem czy dobrze obliczyłem, dobrze by było gdyby ktoś mnie sprawdził
13 wrz 19:07
beata .: Dzięki bardzo..
13 wrz 19:13
TOmek : ja nie wiem czy jest dobrze.. jakas jest odp? w Ksiązce?
13 wrz 19:15
beata: tylko ten przykład nie był z ksiązki..
13 wrz 19:43