Rownania rozniczkowe
Michal: Rozwiąż równania różniczkowe:
| | dy | |
2. eYP{1+x2} |
| + x = 0 |
| | dx | |
13 wrz 15:11
eloelo: nw power
13 wrz 16:24
Michal: pomocny ziomek z tego eloelo xd
13 wrz 17:32
limak: 1. dydx=y(xsinx−cosx)
dyy=dx(xsinx−cosx)
∫dyy=∫dx(xsinx−cosx)
lny=−xcosx + C
y=e−xcosx + C
2. ey*√1+x2*dydx+x=0
ey*dy+x*dxp{1+x2=0
ey*dy=−x*dxp{1+x2
∫ey*dy=∫−x*dxp{1+x2
ey=−∫dt2*√1+t (podstawienie t=x2)
−2ey=∫dz√z (podstawienie z=t+1)
−2ey=∫dz*z−12
−2ey=2*z12+C
ey=C−√z
y=ln{C−√z}
y=ln{C−√1+x2}
13 wrz 17:34
roman: Ω≤∊erwvwerv∫→∫∞γγ324δβ45
13 wrz 21:11