pomoc
niee umiem tego: | | √3−2 | | √3+2 | |
dane są liczby A= |
| i liczba B= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | A−B | |
a)sprawdz czy : |
| =20 |
| | A*B | |
13 wrz 15:10
mrcn: czego nie umiesz w a)? podstawic A i B i policzyć?
13 wrz 15:18
niee umiem tego: A Z WARTOSCIA BEZWZGL JAK BEDZIE?
13 wrz 15:19
vr: a)
| | √3−2−√3−2 | | 4 | |
A−B = |
| = − |
|
|
| | 5 | | 5 | |
| | 3+2√3−2√3−4 | | 1 | |
A*B = |
| = − |
|
|
| | 25 | | 25 | |
| A−B | | 4 | | 25 | |
| = − |
| *(− |
| ) = 20 |
| A*B | | 5 | | 1 | |
13 wrz 15:22
vr: b)
| √3−2 | | 5 | | √3−2 | | √3−2 | |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| 5 | | √3+2 | | √3+2 | | √3−2 | |
| | 3−2*√3−2√3+4 | | 7−4√3 | | 7−4√3 | |
= |
| = |− |
| | = |
|
|
| | 3−4 | | 1 | | 1 | |
chyba...
13 wrz 15:27
Bogdan:
Wyniki końcowe są dobre, zapisy szczególnie drugiego przykładu nie są najlepsze,
ni stąd, ni zowąd pojawia się symbol wartości bezwzględnej, należało prowadzić go
od początku, można było sobie również darować jedynkę w mianowniku w ostatecznym wyniku.
13 wrz 16:00