Całki
Marta89: Całki proszę o pomoc

4
1
13 wrz 14:36
Marta89: ktoś potrafi je rozwiązać ?
13 wrz 16:31
Bogdan:
| | x√x − 1 | | x3/2 | | 1 | |
1. |
| = |
| − |
| = x−1/2 − x−2 |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
2. x
2 + 2x − 3 = (x + 3)(x − 1), zastosuj metodę ułamków prostych
13 wrz 16:38
Marta89: W 1 przykładzie obliczam z
x
−1/2 − x
−2 całke i podstawiam argumenty i wychodzi mi wynik tak ?
No i w 2 przykładzie wychodzi
I co trzeba dalej zrobić ?
13 wrz 18:42
AS: Rozbić na dwa ułamki proste o mianownikach (x + 3) i (x − 1)
13 wrz 19:13
Godzio:
| x −5 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+3)(x−1) | | x + 3 | | x − 1 | |
B(x + 3) + A(x − 1) = x − 5
Bx + 3B + Ax − A = x − 5
x(A + B) + 3B − A = x − 5 ⇒ A + B = 1 i 3B − A = −5
Dalej sobie już poradzisz ... mam nadzieję
13 wrz 19:16
Marta89: czyli
4B=−4
B=−1 więc A=2
Podstawiam
I co dalej ?
13 wrz 19:57
Godzio:
Ok. To teraz zapisujesz:
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx = 2∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | x+3 | | x − 1 | | x+3 | | x − 1 | |
poradzisz sobie z obliczeniem tego ?
13 wrz 20:00
Marta89: | | 1 | |
2ln|x| + 13x − ln|x| + x + C = ln|x| + 1 |
| x + C tak ?  |
| | 3 | |
13 wrz 20:16
Godzio: 
żeś nawymyślała

wole nie pytać skąd się to wzięło

... = 2 * In|x + 3| − In|x − 1| + C
13 wrz 20:20