Całki
Marta89: Całki
2
1
e
∫ (2x+3) lnx dx
1
13 wrz 14:34
vr: 1 całka
∫ U{dx}{√7x+2
podstawiamy
t = 7x+2
dt = 7dx
dx= dt7
∫1t*dt7= 17*∫dtt=17*ln(t)
= 17*ln(√7x+2)
[17*ln(√7x+2)] − ograniczone z góry 2 z dołu 1
więc
17*ln4 − 17*ln3 = 17(ln4−ln3)
wydaje mi się ze tak.
13 wrz 14:47
AS: Zad.1
Obliczam całkę nieoznaczoną
Podstawienie: 7x + 2 = t 7dx = dt dx= dt/7
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | t1/2 | | 2 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ∫t−1/2dt |
|
| = |
| *√t |
| | 7 | | √t | | 7 | | 7 | 1/2 | | 7 | |
Obliczam całkę oznaczoną w granicach (1,2)
| | 2 | |
Jo = J[2] − J[1] = |
| *(√7*2 + 2 − √7*1 + 2} |
| | 7 | |
13 wrz 16:37
Marta89: Jak
∫ U {dt}{t}
to ln(t) to raczej jest dobrze

A 2 przykład jak rozwiązać ?
13 wrz 16:48
AS: Zad. 2
J = ∫[1,e](2x + 3)lnxdx
Obliczam całkę nieoznaczoną
J = 2∫xlnxdx + 3∫lnxdx = 2*J1 + 3*J2
J2 = ∫lnxdx = x*ln|x| − x obliczyć przez części
J1 = ∫xlnxdx
u = lnx dv = xdx
| | x2 | | x2 | | x | |
J2 = u*v − ∫vdu = |
| *lnx − ∫(x2/2)*(dx/x)dx = |
| lnx − ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | 1 | | x2 | | x2 | | x2 | |
J2 = |
| lnx − |
| * |
| = |
| lnx − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
J = 2*J1 + 3*J2 podstawić tylko granice i dokończyć
13 wrz 17:07
Marta89: | | e2 | | 1 | |
e2lne − |
| +3elne − 3e + 2ln1 − 3 |
| |
| | 4 | | 8 | |
taki będzie wynik ?
13 wrz 18:44
AS: Poprawiam błędny zapis
J1 = ∫xlnxdx i następne też oczywiście J1
J1 = u*v − ∫vdu ...
13 wrz 19:07
13 wrz 19:11
Marta89: | | x2 | |
J = x2 lnx − |
| + 3xln|x| −3x |
| | 2 | |
I podstawiam wszędzie e a potem odejmuje i podstawiam 1 jak ze wzoru
| | e2 | | 1 | |
Wychodzi e2 lne − |
| + 3ln|e| −3e − lnx − |
| + 3ln1 − 3 |
| | 2 | | 2 | |
i nie mam pojęcia jak Ty to poskracałeś ...
13 wrz 19:45
Godzio: Ine = 1
In1 = 0
| | e2 | | 1 | |
e2Ine − |
| + 3eIn|e| − 3e − In1 + |
| − 3In1 + 3 = |
| | 2 | | 2 | |
| | e2 | | 1 | |
e2 − |
| + 3e − 3e − 0 + |
| − 0 + 3 = |
| | 2 | | 2 | |
13 wrz 19:54
AS: Miła Marto!
Chyba nie studiujesz matematykę?
13 wrz 20:50
Marta89: a Ty studiujesz polskę?

początek sie nie zgadza
=
| e2 | |
| +3,5  gdzie sie e 2 podziało ?  |
| 2 | |
14 wrz 11:27
sushi_ gg6397228: calka nieoznaczona
| | x2 * ln x | | x2 | |
calka z x*ln x −−> |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | |
calka z ln x −−> x *ln x − x
(2x+3)* lnx = 2x*lnx + 3*lnx
zatem calka bedzie
| | x2 * ln x | | x2 | |
2*[ |
| − |
| ] + 3* ( x *ln x − x ) i po granicy [1, e] |
| | 2 | | 4 | |
14 wrz 11:42
sushi_ gg6397228:
3* (e−e) − 3*(0−1 )
czyli razem
14 wrz 12:01
AS: Polski się nie studiuje,najwyżej polonistykę.
14 wrz 12:52
AS: Do Miłosza
Ale kurtuazja
14 wrz 15:03