zadania
ami:
1. Rozwiąż równanie 2x−3x2−4x+4=−1
2. Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności y=1x−2+4
3. Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane: a3=6 i a12= −32
13 wrz 14:21
think: najpierw dziedzina, w mianowniku nie może być 0 bo przez 0 się nie dzieli
x
2 − 4x + 4 ≠ 0
( x − 2)
2 ≠ 0
x ≠ 2
D
f: x należy
R\{2}
2x − 3 = −1(x
2 − 4x + 4)
2x − 3 = −x
2 + 4x − 4
x
2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)
2 = 0 → x = 1
| | 1 | |
zad 2 to wykreś y = |
| przesuniętego o wektor u = [2,4]
|
| | x | |
zad 3
a
3 + 9r = a
12
6 + 9r = −32
r = ....
a
1 = a
3 − 2r
a
1 = ....
a
n = a
1 + (n − 1)r
13 wrz 14:27