układy równań
magda: Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
x+2y=−8
−5x−2y=−12
2x+y+1=0
3x+y−16=0
13 wrz 14:18
zagubiona: x+2y=−8 /*5
−5x−2y=−12
5x+10y=−40
−5x−2y=−12
8y=−52/:8
y=−612
2x+y+1=0
3x+y−16=0
2x+y=−1/*−1
3x+y=16
−2x−y=1
3x+y=16
x=17
13 wrz 14:45
zagubiona: x+2y=−8 /*5
−5x−2y=−12
5x+10y=−40
−5x−2y=−12
8y=−52/:8
y=−612
x+2y==−8
x+2*−612=−8
x−13=−8
x=18−8=5
13 wrz 14:49
zagubiona: x=5
y=−612
13 wrz 14:49
zagubiona: 2.)2x+y+1=0
3x+y−16=0
2x+y=−1/*−1
3x+y=16
−2x−y=1
3x+y=16
x=17
x+y+1=0
17+y+1=0
18=−y
y=−18
x=17
y=−18
13 wrz 14:53
zagubiona: ojej źle w 2
x=17
2x+y+1=0
2*17+y+1=0
35=−y
y=−35
x=17
y=−35
13 wrz 14:55
znaleziona:
i nie najlepiej w 1
x + 2y = −8
*
−5x − 2y = −12
+ −−−−−−−−−−−−−−−−
−4x = −20, x = 5
| | 1 | |
* 5 + 2y = −8, 2y = −13, y = −6 |
| |
| | 2 | |
13 wrz 15:05
znaleziona:
2.
2x+y+1=0 *
3x+y−16=0
− −−−−−−−−−−
x −17 = 0, x = 17
* 34 + y + 1 = 0, y = −35
13 wrz 15:09