Promień okręgu opisanego na tym prostokącie jest równy:
Piotr: To mam jeszcze 1

Pkt A =( −1,3) i C = ( 7,9) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Promień okręgu
opisanego na tym prostokącie jest równy:
A=10
B=6
√2
C=5
D=3
√2
13 wrz 14:15
bibi: Pomyśl troszki Piotrze − czemu jest równy promień okręgu opisanego na czworokącie

13 wrz 14:18
think:

masz rysunek
|AC| liczy się tak samo jak w tym zadaniu z kwadratem.
13 wrz 14:18
Piotr: przekątnej ?
13 wrz 14:19
bibi: przekątnej to jest równa średnica
pozostaje odp na pytanie, jak się ma średnica do promienia?
13 wrz 14:20
Piotr: czyli też z tego wzoru ?
13 wrz 14:20
Piotr: jest 2 razy mniejsza ?
13 wrz 14:20
think: no chyba, że znasz inny sposób obliczenia długości tego odcinka
13 wrz 14:21
Piotr:
czyli |AC| = 10
odp : A ?
13 wrz 14:23
bibi: ręce i opadają
r = 0,5 |AC| = 5
13 wrz 14:25
Piotr:
Tragedia

jak zwykle nie przeczytałem jeszcze raz treści zadania
13 wrz 14:28
think: |AC| to przecież średnica okręgu opisanego a masz policzyć promień, sam pisałeś, że to połowa z
tego...
13 wrz 14:28
Piotr: DZIĘKUJE Wam bardzo za pomoc

sam do tego bym nie doszedł a Wy mi rozjaśniliście co nie co w
głowie

muszę ogarnąć teorie
13 wrz 14:30
think: musisz! Umiejętność liczenia jest przydatna, ale co policzysz jeśli nie masz pojęcia czy masz
dodać, odjąć czy też może podzielić? Teoria jest po to abyś wiedział jakie działania i w
jakiej kolejności wykonać, bez tego hmm zostaniesz z ręką w nocniku albo jak kto woli w
ciemnym lesie. My będziemy pomagać, ale jak sam nie przysiądziesz nawet naucz się pomimo tego,
że nie rozumiesz, jak poznasz teorię to my pomożemy Ci zrozumieć do czego tą teorię przypiąć
13 wrz 14:33
Piotr:
Spoko

Często jest tak że znam teorie ale i tak nie potrafię ją zastosować. A tyle co
profesorka tłumaczy na lekcjach to za mało

a to już maturalna klasa
13 wrz 14:35
Kamil: Piotr skąd jesteś?
13 wrz 14:52
bibi: polecam naukę
13 wrz 14:54
Kamil: z Przysitnicy tak?
13 wrz 14:54
bibi: pomoc w nauce, ha ha ha
13 wrz 14:54