????
Hania =): Ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach, w których cyfra jedności jest o
jeden wieksza od cyfry dziesiatek?
13 wrz 13:57
think: najpierw rozgryżmy jakie liczby moga być na dwóch ostatnich miejscach:
01← to na pierwszym i drugim miejscu może być 8*7 liczb
12← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb {7, bo na pierwszym miejscu nie może
być 0 i zostaje nam A = {3,4,5,6,7,8,9} |A| = 7 }
23← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
34← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
45← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
56← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
67← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
78← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
89← to na pierwszym i drugim miejscu może być 7*7 liczb
czyli jest tych liczb
8*7 + 8*7*7 = 64*7 = 448 liczb
13 wrz 14:07
bibi: cd − cyfra dziesiątek
cj − cyfra jedności
cj = cd + 1
1. cd = 0, cj = 1
liczba możliwości = 8 * 7 * 1 * 1 = 56
2. cd = 1, cj = 2
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
3. cd = 2, cj = 3
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
4. cd = 3, cj = 4
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
5. cd = 4, cj = 5
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
6. cd = 5, cj = 6
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
7. cd = 6, cj = 7
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
8. cd = 7, cj = 8
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
9. cd = 8, cj = 9
liczba możliwości = 7 * 7 * 1 * 1 = 49
ostatecznie 56 + 8 * 49 = 56 + 392 = 448
13 wrz 14:12
bibi: ale think jesteśmy zgodni
13 wrz 14:14
Hania =): a skąd to ostatnie działanie? jak do tego dojść?
8*7 + 8*7*7 = 64*7 = 448 liczb

?
13 wrz 14:16
think: dodajesz te wszystkie możliwości
13 wrz 14:19
bibi: one działają na zasadzie lub 1, 2 lub 9 możliwość
13 wrz 14:21
Hania =): ok dziekuje
13 wrz 14:37