Prosta określona jest wzorem .
Piotr: Prosta przechodząca przez punkt P (1,1) i prostopadła do prostej y= − 0,5 x−1 określona jest
wzorem.
13 wrz 12:47
Piotr:
A) y = 12x − 32
B) y = 2x+1
C) y = 2x−1
D) y = −2x−1
13 wrz 12:59
bibi: postać kierunkowa prostej y = ax + b
aby ta prosta była prostopadła do danej, to musi być spełniony warunek −0,5 * a = −1 ⇒ a = 2
teraz y = 2x + b
wstawiając wspólrzędne punktu P wyliczysz współczynnik b
13 wrz 13:22
13 wrz 13:26
Piotr: nie rozumiem tego trochę .
"to musi być spełniony warunek −0,5 * a = −1 ⇒ a = 2

widzę że teoria się kłania
13 wrz 13:33
Piotr: ale z tego co widze to odp : B jest prawidłowa . ?
13 wrz 13:34
Piotr: spojrzałem na niewłaściwy rys. Już rozumiem

dziękuje.
13 wrz 13:40
bibi: odp C
13 wrz 13:42
Piotr: dlaczego odp:C ? Jeśli podstawie w równaniu "y = 2x + b" współrzędne z pkt P (1,1) to b = 1 ?
13 wrz 13:46
bibi: no no no
1 = 2*1 +b
−1 = b
13 wrz 13:47
Piotr: nie kumam
13 wrz 13:48
bibi: no dobra, niech stracę
1 = 2*1 + b
1 = 2 +b
1 − 2 = b
−1 = b
b = −1
13 wrz 13:49
Piotr: aha

czyli to tak należy powstawiać . P (x,y) ⇒ P ( 1,1 ) ?
13 wrz 13:50
bibi: no pewnie, nie komentuję
13 wrz 13:51
Piotr: Jestem słaby z maty . Na lekcji było cały czas P (a,b) ⇒ P ( 1,1 ) i dlatego tak rozumowałem
13 wrz 13:51
Piotr: dzięki wielkie
13 wrz 13:52
bibi: spoko, jakby coś służę pomocą
13 wrz 13:52